Het (im)perfecte plaatje?

Ik werk nu al een tijdje – met heel veel plezier – met mensen, die graag beter willen leren tekenen. En iedereen neemt hierbij zijn of haar eigen verwachting mee. Dat is natuurlijk niet heel gek, je begint aan iets vanuit een bepaald verlangen of doel wat je zou willen bereiken. En dat is natuurlijk al een mooi begin.

Verwachting

Zoveel mensen zoveel wensen. En dat zie ik ook aan de mensen die bij mij komen om te tekenen. Iedereen heeft zijn eigen motivatie. Waar de één zich aanmeldt vanuit een stukje nieuwsgierigheid of om gewoon een leuke bezigheid te hebben op de avond, legt de ander de lat veel hoger. Het is handig om te weten wat je doel is. Het je een bepaalde referentie – een mooi werk dat je hebt gezien – en wil dat je dat zelf ook heel graag leren? Of wil je juist graag ontdekken waar jouw persoonlijke talenten liggen?

Even los van de vraag of de doelen of verwachtingen realistisch zijn is het altijd goed om te weten wat je verlangen is bij het tekenen en welk gevoel dat jou kan geven. Ook al is zo’n doel niet in één cursus te behalen. Toewerken naar een specifiek doel kan ook een goede stimulans zijn, jouw drive om door te zetten en jezelf te blijven ontwikkelen.

Het meest ideale is wanneer je met een open blik aan de slag gaat en durft te ontdekken en uit te proberen dan merk je uiteindelijk wel welke teken- of schildertechniek het beste bij jou past. En welk gevoel dit je geeft. Dit legt namelijk geen druk op wat je maakt en er hangt geen oordeel aan vast. 

 

‘Vroeger werkte ik graag abstract en nu juist heel realistisch. Een eigen stijl is altijd in ontwikkeling.’

 

Perfecte plaatje

Toch hebben we vaak zelf al een oordeel over wat goed is en wat niet. Veel mensen streven naar een perfect, realistisch plaatje. Zelf werk ik tenslotte ook graag iets heel realistisch uit. Dat past ook bij de techniek die ik nu gebruik. Toch heb ik je jaren geleden ook een periode alleen maar abstract werk gemaakt. Juist om te ontdekken wat dit voor mij zou doen. Ik heb toen vooral kubistisch werk gemaakt. Menselijke figuren of landschappen die ik opdeelde in vlakken en zo naar eigen smaak en gevoel verder kon inkleuren. 

Lekker aanrommelen

Wanneer je leert tekenen door veel na te tekenen kun je jezelf heel goed trainen in het kijken en herkennen van vormen. En je leert het gebruik van licht en contrast te gebruiken bij je tekening. Dan ga je dus uit van de realistische vormen tijdens het tekenen. Op deze manier werk je aan je techniek. Hier kun je jezelf steeds meer in verbeteren, zodat je ook steeds meer je eigen creativiteit kunt gaan toevoegen. En dat is ook superfijn om te doen!

 

Het is heel erg aan te raden om af en toe even te freewheelen en jezelf de ruimte te gunnen om maar wat aan te rommelen zo gezegd. Want dat is een enorme boost voor je creativiteit!

 

Je kunt dan spelen met verhoudingen, vormen of nieuwe technieken proberen. Kies maar eens voor een tekenmateriaal waarbij je niet heel klein of precies kunt werken. Bijvoorbeeld houtskool of krijt. Of ga eens met een brede penseel en inkt aan de slag. Soms ontstaan de mooist dingen per toeval. Of werk met verschillende technieken en materialen in één tekening of schets. Veel schetsen is ook heel stimulerend.

Wanneer je de technieken van het tekenen beheerst dan is het juist een uitdaging om je eigen vormen te creëren en de vaste referentie los te laten (én het oordeel van een ander). En dan is er eindeloos veel mogelijk! 

En het mooie is dat wanneer je een bepaald doel hebt behaald, er weer ruimte ontstaat voor een nieuw idee. Ik maak over twee jaar vast weer hele andere werken dan ik nu maak. En dat is het mooie van creativiteit, het is altijd in ontwikkeling! 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *