Berichten

Het (im)perfecte plaatje?

Ik werk nu al een tijdje – met heel veel plezier – met mensen, die graag beter willen leren tekenen. En iedereen neemt hierbij zijn of haar eigen verwachting mee. Dat is natuurlijk niet heel gek, je begint aan iets vanuit een bepaald verlangen of doel wat je zou willen bereiken. En dat is natuurlijk al een mooi begin.

Verwachting

Zoveel mensen zoveel wensen. En dat zie ik ook aan de mensen die bij mij komen om te tekenen. Iedereen heeft zijn eigen motivatie. Waar de één zich aanmeldt vanuit een stukje nieuwsgierigheid of om gewoon een leuke bezigheid te hebben op de avond, legt de ander de lat veel hoger. Het is handig om te weten wat je doel is. Het je een bepaalde referentie – een mooi werk dat je hebt gezien – en wil dat je dat zelf ook heel graag leren? Of wil je juist graag ontdekken waar jouw persoonlijke talenten liggen?

Even los van de vraag of de doelen of verwachtingen realistisch zijn is het altijd goed om te weten wat je verlangen is bij het tekenen en welk gevoel dat jou kan geven. Ook al is zo’n doel niet in één cursus te behalen. Toewerken naar een specifiek doel kan ook een goede stimulans zijn, jouw drive om door te zetten en jezelf te blijven ontwikkelen.

Het meest ideale is wanneer je met een open blik aan de slag gaat en durft te ontdekken en uit te proberen dan merk je uiteindelijk wel welke teken- of schildertechniek het beste bij jou past. En welk gevoel dit je geeft. Dit legt namelijk geen druk op wat je maakt en er hangt geen oordeel aan vast. 

 

‘Vroeger werkte ik graag abstract en nu juist heel realistisch. Een eigen stijl is altijd in ontwikkeling.’

 

Perfecte plaatje

Toch hebben we vaak zelf al een oordeel over wat goed is en wat niet. Veel mensen streven naar een perfect, realistisch plaatje. Zelf werk ik tenslotte ook graag iets heel realistisch uit. Dat past ook bij de techniek die ik nu gebruik. Toch heb ik je jaren geleden ook een periode alleen maar abstract werk gemaakt. Juist om te ontdekken wat dit voor mij zou doen. Ik heb toen vooral kubistisch werk gemaakt. Menselijke figuren of landschappen die ik opdeelde in vlakken en zo naar eigen smaak en gevoel verder kon inkleuren. 

Lekker aanrommelen

Wanneer je leert tekenen door veel na te tekenen kun je jezelf heel goed trainen in het kijken en herkennen van vormen. En je leert het gebruik van licht en contrast te gebruiken bij je tekening. Dan ga je dus uit van de realistische vormen tijdens het tekenen. Op deze manier werk je aan je techniek. Hier kun je jezelf steeds meer in verbeteren, zodat je ook steeds meer je eigen creativiteit kunt gaan toevoegen. En dat is ook superfijn om te doen!

 

Het is heel erg aan te raden om af en toe even te freewheelen en jezelf de ruimte te gunnen om maar wat aan te rommelen zo gezegd. Want dat is een enorme boost voor je creativiteit!

 

Je kunt dan spelen met verhoudingen, vormen of nieuwe technieken proberen. Kies maar eens voor een tekenmateriaal waarbij je niet heel klein of precies kunt werken. Bijvoorbeeld houtskool of krijt. Of ga eens met een brede penseel en inkt aan de slag. Soms ontstaan de mooist dingen per toeval. Of werk met verschillende technieken en materialen in één tekening of schets. Veel schetsen is ook heel stimulerend.

Wanneer je de technieken van het tekenen beheerst dan is het juist een uitdaging om je eigen vormen te creëren en de vaste referentie los te laten (én het oordeel van een ander). En dan is er eindeloos veel mogelijk! 

En het mooie is dat wanneer je een bepaald doel hebt behaald, er weer ruimte ontstaat voor een nieuw idee. Ik maak over twee jaar vast weer hele andere werken dan ik nu maak. En dat is het mooie van creativiteit, het is altijd in ontwikkeling! 

 

Dieren tekenen: Hoe teken je een realistisch dier?

Dieren tekenen is ontzettend leuk. Misschien heb je wel een huisdier dat je wilt tekenen of wil je jouw favoriete dier tot leven laten komen op papier. Waar moet je beginnen? In dit blog leg ik uit hoe je een realistisch dier tekent.

Benodigdheden:

  • Papier naar keuze
  • HB-potlood
  • Gum
  • Puntenslijper

Dieren tekenen in stappen

Weet je wat voor dier je wilt tekenen? Dan kun je beginnen met de eerste schetsen op papier. Een stappenplan / jouw denkproces is ontzettend belangrijk, probeer dat in grote lijnen te volgen. Begin nooit de vroeg met de details, maar start met de grote lijnen. Je gaat niet eerst je huis inrichten voordat het is gebouwd.

Stap 1: Dieren tekenen / contouren

Elke tekening begint met het tekenen van contouren. Schets de omlijning van het dier en de belangrijkste onderdelen. Zet de lijnen nog niet te hard aan. Ook is het belangrijk om te kijken naar de juiste proporties van jouw gekozen dier. Wat is de anatomie van jouw dier? Kijk naar het skelet en spiergroepen. Leer genoeg om het dier realistisch over te laten komen.

Stap 2: Dieren tekenen / opdelen in secties

Als je een realistisch dier tekent, is het handig om te werken in secties: hoofd, nek, schouders, buik en poten. Begin bij de ogen en neus, omdat deze de proportie van het hoofd bepalen. Teken van boven naar beneden, dus de poten als laatste. Je kunt ook van het hoofd naar achteren werken, hierbij kun je de poten halverwege al doen. Dat ligt er maar net aan wat voor jou prettig voelt.

Stap 3: Dieren tekenen / schaduw en contrasten

Een tekening van een dier wordt pas echt realistisch als je schaduwen en lichtpunten toevoegt. Contrast, de verhouding tussen licht en donker, is het belangrijkste begrip in het realistisch tekenen. Misschien nog wel belangrijker dan de juiste kleuren.

Stap 4: Dieren tekenen / de details

Breng jouw dier tot leven met glazige ogen, een zachte vacht, natte neus of schubben. Het tekenen van deze verschillende texturen is niet makkelijk: oog voor detail en een goede potloodtechniek komen hier samen. Begin met de donkere details en werk naar licht toe. Gebruik als laatste wit, bijvoorbeeld voor snorharen of wimpers.

Iedereen kan leren tekenen

Heb je de bovenstaande stappen doorlopen, dan is je werk af. Niet helemaal tevreden met je tekening? Maak je niet te druk, tekenen is een vaardigheid die tijd kost. Probeer vooral veel plezier en ontspanning te beleven aan het tekenen van dieren. Als je blijft oefenen, wordt je vanzelf beter.

Wil je beter leren tekenen? Ik geef mijn tekenlessen online. Iedereen kan tekenen, op zijn of haar eigen niveau en stijl! Klik hier voor meer informatie.