Beeldaspecten

Beeldaspecten bij tekenen: handig voor jou als beginnend tekenaar?

Als beginnend tekenaar is het verkennen van beeldaspecten zeker waardevol. Het leert je om je vaardigheden te ontwikkelen en artistieke expressie te verfijnen. Beeldaspecten vormen de bouwstenen van een kunstwerk en begrip ervan kan je helpen om bewustere en effectievere keuzes te maken tijdens het tekenproces. In deze blog zal ik de belangrijkste beeldaspecten – licht, kleur, ruimte, vorm, structuur en verdeling (compositie) – met je doornemen.

Licht

Licht speelt een cruciale rol bij het (realistisch) tekenen. Licht beïnvloed de vorm, textuur en sfeer van een voorwerp. Als tekenaar is kijken daarom belangrijk. Bekijk goed hoe licht valt op verschillende oppervlakken en objecten. Let op de schaduwen, highlights en tinten daar tussenin. Experimenteer vervolgens met het gebruik van licht en schaduw in je tekeningen om diepte en volume te creëren. Gebruik bijvoorbeeld arceertechnieken om schaduwen weer te geven, en laat delen van je tekening oplichten om focus te leggen op bepaalde gebieden. Maak gebruik van contrasten in licht en donker.

Kleur

Kleur is een krachtig middel om sfeer over te brengen in je tekeningen. Als beginnend tekenaar hoef je niet meteen alle kleurtheorieën te begrijpen, maar ook hierbij het is nuttig (en leuk) om te experimenteren met het gebruik van kleurenpaletten om de gewenste sfeer te creëren. Je kunt beginnen met de basiskleuren en geleidelijk aan meer kleuren toevoegen naarmate je vertrouwder wordt met het gebruik ervan.

Ruimte

Ruimte verwijst naar de illusie van diepte in een tekening. Als tekenaar kun je spelen met perspectief om diepte en afstand in je tekeningen te creëren. Experimenteer met het tekenen van objecten in verschillende grootte en positie om een gevoel van ruimte te suggereren. Daarnaast kun je overlapping, grootteverandering en luchtperspectief gebruiken om een gevoel van diepte te versterken.

Vorm

Vorm kan verwijzen naar de driedimensionale vorm van objecten in een tekening. Maar ook naar platte vormen, hoekig, rond of organisch. Ook hierbij kun je leren hoe je vormen kunt tekenen en gebruiken in je tekening. Oefen met het tekenen van basisvormen zoals cirkels, vierkanten en driehoeken vanuit verschillende hoeken en perspectieven. Leer vervolgens hoe je deze basisvormen kunt combineren en manipuleren om moeilijkere onderwerpen te tekenen.

Structuur

Structuur verwijst naar de textuur en oppervlaktekwaliteit van ondewerpen in een tekening. Als beginnend tekenaar kun je experimenteren met verschillende tekentechnieken en materialen om verschillende texturen weer te geven. Probeer bijvoorbeeld eens te werken met verschillende potloden, penselen of inkten om verschillende texturen zoals glad, ruw, glanzend of mat weer te geven.

Verdeling (Compositie)

Compositie is de manier waarop verschillende onderdelen in een tekening zijn gerangschikt en verdeeld. Er zijn verschillende mogelijkheden om een evenwichtige en interessante compositie te creëren. Je kunt bijvoorbeeld uitgaan van symmetrie, asymmetrie of horizontale of verticale compositie verdeling. Uiteindelijk kun je met je compositie bepalen waar de aandacht op gericht moet zijn in een tekening.

Nu zijn elk van deze beeldaspecten nog weer te verdelen in verschillende onderdelen.  

Ik kan je nog veel meer vertellen en laten zien over hoe je deze kunt gebruiken, als (beginnend) tekenaar. Ga voor meer uitleg naar mijn gratis tekentips >>> Gratis Tekentips – Kirsten Krijthe

 

Daarom lukt het niet…

Veel mensen hebben een passie voor tekenen, maar het leven kan soms obstakels opwerpen die deze passie laat vervagen. Eén van de meest voorkomende belemmeringen is het gebrek aan motivatie. Wanneer je denkt dat je niet goed genoeg bent in tekenen of dat je geen of te weinig vooruitgang boekt, kun je ontmoedigd raken. Daar verdwijnt je fijne hobby ver op de achtergrond. Wat nu??

 

Te veel afleiding

Het gebrek aan motivatie kan een vicieuze cirkel creëren. Je kunt vast komen te zitten in negatieve gedachten, zoals “Ik ben niet goed genoeg” of “Ik maak geen vooruitgang”. Tja, dat maakt het er natuurlijk niet beter op. Kleine kans dat je dan nog even spontaan gaat beginnen. Dan toch nog maar even dat klusje doen, het gras maaien, naar de winkel of een serie kijken.  Je zoekt afleiding in andere activiteiten en verliest  geleidelijk het contact met jouw artistieke kant. Je bent een belangrijk aspect van jouw identiteit en plezier aan het verwaarlozen.

 

Ontdek het opnieuw

Hoe pak je dit nu aan? Want het kan je veel voldoening geven door weer iets te gaan doen met deze verloren passie. Het geeft je de mogelijkheid om je creativiteit te uiten, je vaardigheden te ontwikkelen en jezelf uit te drukken op een eigen unieke manier. Bedenk eens wat een gevoel dit je gaat geven; Meer zelfwaardering, zelfvertrouwen en trots door wat je op artistiek vlak presteert, maar ook het gevoel van meer ontspanning en geluk!

 

Je kunt het!

Het kan aanvankelijk intimiderend zijn om weer te beginnen als je een tijdlang niets meer hebt getekend, maar elke poging brengt groei met zich mee. Het is altijd een kwestie van oefenen en experimenteren. Je doet dit tenslotte voor jezelf. Geleidelijk zal je merken dat er verbetering komt! Je gaat gevoel en interesse voor nieuwe technieken krijgen, je vaardigheden verfijnen en je artistieke stijl ontwikkelen. Het gevoel van vooruitgang kan enorm bevredigend zijn en een boost geven. En dan komt je motivatie weer helemaal terug!

 

Vrijheid blijheid

Tekenen biedt een unieke mogelijkheid tot zelfexpressie. Het stelt je in staat om gedachten, gevoelens en ideeën op een visuele manier uit te drukken. Door middel van lijnen, vormen, kleuren en texturen kun je jouw innerlijke wereld weergeven. Dit kan heel fijn zijn voor jezelf. Soms kan het helpen om dingen te communiceren met anderen. Creatieve expressie kan een bevrijdend effect hebben op de geest. Door weer aandacht te besteden aan tekenen, kan dit een uitlaatklep worden tegen stress, angst en andere negatieve emoties. Het proces van creëren en expressie door middel van kunst kan een therapeutisch effect hebben. Het resultaat? Innerlijke rust en lekkerder in je vel zitten.

 

Groei

Het overwinnen van de barrière leidt je naar persoonlijke groei. Door nieuwe (teken)vaardigheden te ontwikkelen, uitdagingen aan te gaan en obstakels te overwinnen, groeien je als persoon. Je ontwikkelt doorzettingsvermogen, veerkracht en het vermogen om creatieve oplossingen te vinden. Deze eigenschappen strekken zich uit buiten de creatieve wereld en kunnen van toepassing zijn op allerlei andere aspecten van het leven.

 

Positieve focus

Het gebrek aan motivatie kan een belemmering vormen voor het besteden van tijd aan een hobby zoals tekenen. Raak je ontmoedigd door negatieve gedachten en het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent? Echt, wanneer je jouw mindset gaat omzetten en open gaat staan voor de ontwikkeling die je kúnt gaan doormaken, kan dat zomaar veranderen. Leg je focus op wat je zou willen, en laat de negatieve gedachten los. Het herontdekken van jouw creatieve passie kan voldoening, zelfexpressie, persoonlijke groei en een gevoel van geluk en vertrouwen geven.

Dus, als je ooit het gevoel hebt dat de motivatie voor tekenen is vervaagd, herinner jezelf dan aan de prachtige ervaringen die wachten wanneer je die passie opnieuw ontdekt!

In beweging

Tekenen van mensen in beweging kan een uitdaging zijn voor kunstenaars van elk niveau. Dansers en sporters bewegen vaak snel en het kan lastig zijn om deze beweging op een realistische manier vast te leggen. In deze blog geef ik je een aantal tips en technieken die je kunt gebruiken om mensen in beweging beter te leren tekenen.

Begrijpen wat je ziet

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de beweging van een persoon en deze te begrijpen. Dit betekent dat je goed moet kijken naar de beweging van de danser of sporter, om te zien welke delen van het lichaam bewegen en hoe deze beweging eruit ziet. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de richting van de beweging, de hoek van de ledematen en de beweging van de gewrichten. Dit kan je helpen om de beweging vast te leggen.

Anatomie

Een ander belangrijk aspect bij het tekenen van mensen in beweging is het begrijpen van de anatomie van het lichaam. Het is belangrijk om te weten hoe de spieren en botten werken en hoe deze zich verplaatsen tijdens beweging. Dit kan je helpen om de beweging op een realistische manier weer te geven en om de verschillende delen van het lichaam in de juiste verhouding te tekenen.

Snelle schets

Om de beweging op een realistische manier weer te geven, kan het nuttig zijn om te werken met snelle schetsen (lees ook mijn vorige blog over het belang van schetsen). Dit betekent dat je snel de beweging van het onderwerp vastlegt op papier, zonder te veel aandacht te besteden aan details. Dit kan je helpen om de essentie van de beweging vast te leggen en om deze later verder uit te werken.

Van groot naar klein

Als je de beweging van het onderwerp hebt begrepen en de anatomie van het lichaam begrijpt, kan je beginnen met het toevoegen van details. Het is belangrijk om te werken vanuit de grote delen van het lichaam naar de kleinere details. Begin bijvoorbeeld met het tekenen van de basisvorm van het lichaam, zoals de romp en de ledematen, en voeg dan langzaam de details toe, zoals de gezichtsuitdrukking en de kleding.

(Hulp)lijnen

Het gebruik van lijnen kan ook helpen om de beweging op een realistische manier weer te geven. Gebruik bijvoorbeeld korte, schetsmatige lijnen om de beweging van het onderwerp vast te leggen. Dit kan je helpen om de snelheid en dynamiek van de beweging weer te geven.

Voorbeelden

Als je het lastig vindt om de beweging op een realistische manier weer te geven, kan het nuttig zijn om te werken met referentiemateriaal. Dit betekent dat je bijvoorbeeld foto’s of video’s gebruikt om de beweging van het onderwerp beter te begrijpen. Je kunt ook kijken naar het werk van andere kunstenaars om te zien hoe zij beweging hebben weergegeven.

Tot slot is het belangrijk om te oefenen en geduld te hebben. Het tekenen van mensen in beweging kan een uitdaging zijn en het kan tijd kosten om dit onder de knie te krijgen.

Dat klinkt misschien als een cliché, maar zonder beweging geen vooruitgang. Dus blijf oefenen!

Veel succes

 

De waarde van schetsen

Het maken van een goede compositie is een belangrijk onderdeel van het tekenen en schilderen. Het zorgt ervoor dat je tekening of schilderij in balans is en dat de aandacht van de kijker op de juiste manier wordt geleid. Het maken van een schets is daarom een belangrijk hulpmiddel bij het opzetten van de compositie van je tekening of schilderij.

Laat je niet afschrikken

Wanneer je een leeg vel papier of canvas voor je hebt liggen kan het maken van een schets intimiderend lijken. Maar dat is niet nodig, het is eigenlijk heel eenvoudig. Een schets is een tekening of schildering legt immers de basis voor je uiteindelijke kunstwerk. Het is een snelle, losse tekening die je helpt om de compositie en verhoudingen van je onderwerp vast te leggen. Je kunt er dus nog alle kanten mee op!

Onderzoek en bestudeer

Om te beginnen, kies je het onderwerp dat je wilt tekenen. Dit kan alles zijn, van een stilleven tot een landschap tot een portret. Zorg ervoor dat je goed naar je onderwerp kijkt en neem de tijd om de belangrijkste elementen te observeren. Maak aantekeningen van de verhoudingen en afmetingen van de verschillende onderdelen van het onderwerp.

Voorzichtig beginnen

Vervolgens begin je met het maken van je schets. Gebruik een potlood en teken lichtjes, zodat je de lijnen later nog kunt corrigeren. Begin met het schetsen van de basisvormen van het onderwerp. Als je bijvoorbeeld een portret tekent, begin je met het schetsen van de omtrek van het hoofd en de positie van de ogen, neus en mond. Als je een stilleven tekent, begin je met het schetsen van de basisvormen van de objecten.

Zet een hulplijn in

Probeer de verhoudingen van de verschillende onderdelen zo nauwkeurig mogelijk te krijgen. Je kunt hiervoor gebruikmaken van hulplijnen. Dit zijn lijnen die je tijdelijk tekent om je te helpen bij het bepalen van de juiste verhoudingen. Bij een portret kun je bijvoorbeeld een verticale lijn tekenen om het midden van het gezicht aan te geven en horizontale lijnen om de positie van de ogen, neus en mond te bepalen.

Accentueer

Als je tevreden bent met de basisvormen en verhoudingen, kun je beginnen met het toevoegen van details. Dit is het moment om je schets tot leven te brengen. Voeg schaduwen, texturen en details toe aan de verschillende onderdelen van je onderwerp. Het is belangrijk om nog steeds licht te tekenen, zodat je later nog correcties kunt aanbrengen.

Aanpassen en corrigeren

Wanneer je schets voltooid is, kun je het resultaat bekijken en bepalen of je tevreden bent met de compositie en verhoudingen. Als je vindt dat er iets niet klopt, kun je de lijnen gemakkelijk corrigeren. Gum ongewenste lijnen weg en teken de correcties opnieuw op de manier zoals jij ze beter vindt.

Het maken van een schets is een belangrijke stap in het tekenproces en kan je helpen om je eindresultaat zo goed mogelijk te laten slagen!

Uit je hoofd

Naast het feit dat het maken van een schets helpt bij het vastleggen van de compositie en verhoudingen, kan het ook een ontspannende werking hebben. Schetsen is een creatieve activiteit die je helpt om even uit je hoofd te stappen en je te concentreren op het moment. Het geeft je de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende lijnen, vormen en kleuren zonder de druk om het perfect te doen.

Alles is mogelijk

Wanneer je begint met schetsen, hoef je je geen zorgen te maken over het eindresultaat. Het gaat erom dat je plezier hebt in het tekenproces en dat je geniet van het creëren. Schetsen geeft je de vrijheid om te spelen met verschillende ideeën.

Geen stress

Bovendien kan schetsen ook helpen bij het verminderen van stress. Door je te concentreren op het tekenen, kun je je gedachten even opzij zetten en jezelf laten ontspannen. Het is een moment van rust in een drukke dag waarin je even helemaal tot jezelf kunt komen.

Altijd en overal

Er zijn verschillende manieren waarop je schetsen in je dagelijkse routine kunt integreren. Je kunt bijvoorbeeld een schetsboek meenemen en tekenen tijdens je lunchpauze of in de avond terwijl je ontspant op de bank. Het hoeft niet lang te duren, zelfs een paar minuten tekenen kan een positief effect hebben op je gemoedstoestand.

Bouwen aan vertrouwen

Als je het moeilijk vindt om te beginnen met schetsen, kun je beginnen met het kopiëren van afbeeldingen uit tijdschriften of boeken. Dit helpt je om je te concentreren op de technische aspecten van het tekenen, zoals verhoudingen en compositie, zonder je druk te maken over het bedenken van een idee. Naarmate je vertrouwen opbouwt, kun je beginnen met het experimenteren met je eigen ideeën en het maken van schetsen vanuit je eigen verbeelding.

 

Kortom, het maken van een schets is niet alleen een belangrijk onderdeel van het tekenproces, het kan ook een ontspannende werking hebben.

Door te schetsen, kun je je creativiteit de vrije loop laten en jezelf de ruimte geven om te spelen en te experimenteren. Het kan een moment van rust en ontspanning bieden in een drukke dag en helpen bij het verminderen van stress. Dus pak een potlood en papier en begin met schetsen!

 

 

Waar is het goed voor?

Tekenen kan met veel verschillende materialen. Maar wat kun je er allemaal mee en welke kies je?

Meest gebruikt

Het meest gebruikte teken- en schrijfmateriaal is wel het grijze potlood. Grijs potlood bevat een stift, die bestaat uit een mengsel van grafiet en klei, met een houten omhulsel. Het wordt daarom ook wel grafietpotlood genoemd.

Nu heb je vast wel eens de letter ‘HB’ op zo’n potlood zien staan. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? HB staat voor een neutraal potlood. Dus niet persé heel hard (bijv. 4H) of juist heel zacht (bijv.6B). Het zit er eigenlijk precies tussenin.

Nu zijn er ook potloden met alleen een B of een H erop, en vaak ook nog met een getal ervoor. Ik zal je uitleggen wat dit betekent:

Een B-potlood is zachter en kleurt zwarter. Hoe hoger het getal vóór de B, hoe zachter het potlood.

Een H-potlood is juist harder. Hier kun je scherpe lijnen mee maken bijvoorbeeld. Ook hierbij geldt; hoe hoger het getal vóór de H, hoe harder het potlood.

Waar komt dat nu door

De hardheid van het potlood wordt bepaalt door de verhouding tussen de hoeveelheid klei en grafiet in de stift. Hoe meer klei er in het mengsel zit, hoe harder het potlood is. Dat klinkt best logisch toch? Als er minder klei is gebruikt wordt het potlood dus minder hard en geeft het meer kleur (grijstint) af. Die grijstint bestaat uit grafiet. Grafiet is een mineraal dat afgeleid is van koolstof.

Overal hetzelfde

De aanduidingen van H en B op potloden wordt universeel gebruikt. Dus dat betekent dat waar ook ter wereld je potloden gaat kopen of gebruiken, deze aanduiding overal hetzelfde betekent.

Het grafietpotlood wordt het meest als schetsmateriaal gebruikt. Het is een makkelijk materiaal waar je ook alle kanten mee uit kunt. Door de diverse hardheden kun je eindeloos variëren van fijne en strakke lijnen tot vele grijstinten en ruwere vormen.

Nóg een groot voordeel van grafiet is dat je het kunt corrigeren. Met een gum kun je foutjes weggummen en opnieuw beginnen. Al raad ik je af dat te vaak te doen. Je papier beschadigd er namelijk wel door.

 

Kleurpotloden

Naast grafiet heb je nog veel meer soorten potloden. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar kleurpotloden, dan zie je ook hierin verschillende soorten. Naast de gewone kleurpotloden  zijn er namelijk ook nog aquarelpotloden of pastelpotloden.

Kleurpotloden zijn er ook in verschillende kwaliteiten. De goedkopere varianten zijn vaak wat harder. Als je hiermee kleurt merk je dat het vaak wat streperig blijft en het moeilijk is om het potlood uit te vegen of te gummen.  Soms kost het zelfs moeite om het zichtbaar op papier te krijgen. Hier zit dan dus minder pigment in en meer bindmiddel. (Bij kleurpotlood is dat een mengsel van was en kalk, in plaats van klei.)

Kleurpotloden die wat zachter zijn, geven daarom vaak wel een beter resultaat. Wanneer je daarmee kleurt merk je dat de kleuren al wat intenser zijn en ook beter dekken op het papier. Het potlood is ook makkelijker uit te vegen of te mengen.  Vaak zijn deze potloden iets duurder. Maar je doet er lang mee en je krijgt er ook een mooier resultaat door.

Goed materiaal draagt bij aan het behalen van een mooier resultaat.

Ik noemde ook al even de aquarelpotloden. Dit zijn potloden die vaak ook een hogere pigmentwaarde hebben. Wanneer je hier met een penseeltje overheen gaat worden de kleuren vaak nog intenser, doordat deze oplosbaar zijn met water. Het geeft ook een echt aquareleffect. Je kunt er daarna ook gewoon weer met potlood overheen tekenen. Een potlood met een extra eigenschap dus.

Pastelpotloden heb de hoogste pigmentwaarde. Deze kun je ook heel goed op gekleurd papier gebruiken bijvoorbeeld. Zelfs op zwart papier. De lichte kleuren werken namelijk heel goed op een donkere ondergrond. Wanneer je hele gedetailleerde potloodtekeningen tegenkomt, dan zijn die bijna altijd gemaakt met pastelpotloden. Deze lenen zich heel goed voor het opbouwen van een tekening in laagjes. Zoals je dat met verf kunt in een schilderij.

Naast deze potloden kun je ook nog werken met houtskool of pastelkrijt. Dat zijn nog zachtere materialen die zich heel goed lenen voor de wat lossere tekenstijlen. Deze materialen zijn zo zacht dat ze ook vrij ‘los’ op het papier liggen. Je veegt het er daardoor ook weer makkelijk af. Fixeren is daarom bij deze techniek vaak aan te raden. Meestal kan dat al met een simpele haarspray.

Wil je nog meer verdieping in je tekening voor een sterker contrast? Dan zou het werken met pen en inkt ook nog een optie zijn.

Er is veel mogelijk. Om te ontdekken welk tekenmateriaal jou het beste ligt is het een kwestie van uitproberen. Ben je iemand die helemaal gaat voor details, dan is een grafietpotlood of tekenpen waarschijnlijk favoriet. Maar houdt je het liever wat losser, dan zou pastelkrijt meer bij je passen.

 

Geniet van het ontdekken. Succes!

Het (im)perfecte plaatje?

Ik werk nu al een tijdje – met heel veel plezier – met mensen, die graag beter willen leren tekenen. En iedereen neemt hierbij zijn of haar eigen verwachting mee. Dat is natuurlijk niet heel gek, je begint aan iets vanuit een bepaald verlangen of doel wat je zou willen bereiken. En dat is natuurlijk al een mooi begin.

Verwachting

Zoveel mensen zoveel wensen. En dat zie ik ook aan de mensen die bij mij komen om te tekenen. Iedereen heeft zijn eigen motivatie. Waar de één zich aanmeldt vanuit een stukje nieuwsgierigheid of om gewoon een leuke bezigheid te hebben op de avond, legt de ander de lat veel hoger. Het is handig om te weten wat je doel is. Het je een bepaalde referentie – een mooi werk dat je hebt gezien – en wil dat je dat zelf ook heel graag leren? Of wil je juist graag ontdekken waar jouw persoonlijke talenten liggen?

Even los van de vraag of de doelen of verwachtingen realistisch zijn is het altijd goed om te weten wat je verlangen is bij het tekenen en welk gevoel dat jou kan geven. Ook al is zo’n doel niet in één cursus te behalen. Toewerken naar een specifiek doel kan ook een goede stimulans zijn, jouw drive om door te zetten en jezelf te blijven ontwikkelen.

Het meest ideale is wanneer je met een open blik aan de slag gaat en durft te ontdekken en uit te proberen dan merk je uiteindelijk wel welke teken- of schildertechniek het beste bij jou past. En welk gevoel dit je geeft. Dit legt namelijk geen druk op wat je maakt en er hangt geen oordeel aan vast. 

 

‘Vroeger werkte ik graag abstract en nu juist heel realistisch. Een eigen stijl is altijd in ontwikkeling.’

 

Perfecte plaatje

Toch hebben we vaak zelf al een oordeel over wat goed is en wat niet. Veel mensen streven naar een perfect, realistisch plaatje. Zelf werk ik tenslotte ook graag iets heel realistisch uit. Dat past ook bij de techniek die ik nu gebruik. Toch heb ik je jaren geleden ook een periode alleen maar abstract werk gemaakt. Juist om te ontdekken wat dit voor mij zou doen. Ik heb toen vooral kubistisch werk gemaakt. Menselijke figuren of landschappen die ik opdeelde in vlakken en zo naar eigen smaak en gevoel verder kon inkleuren. 

Lekker aanrommelen

Wanneer je leert tekenen door veel na te tekenen kun je jezelf heel goed trainen in het kijken en herkennen van vormen. En je leert het gebruik van licht en contrast te gebruiken bij je tekening. Dan ga je dus uit van de realistische vormen tijdens het tekenen. Op deze manier werk je aan je techniek. Hier kun je jezelf steeds meer in verbeteren, zodat je ook steeds meer je eigen creativiteit kunt gaan toevoegen. En dat is ook superfijn om te doen!

 

Het is heel erg aan te raden om af en toe even te freewheelen en jezelf de ruimte te gunnen om maar wat aan te rommelen zo gezegd. Want dat is een enorme boost voor je creativiteit!

 

Je kunt dan spelen met verhoudingen, vormen of nieuwe technieken proberen. Kies maar eens voor een tekenmateriaal waarbij je niet heel klein of precies kunt werken. Bijvoorbeeld houtskool of krijt. Of ga eens met een brede penseel en inkt aan de slag. Soms ontstaan de mooist dingen per toeval. Of werk met verschillende technieken en materialen in één tekening of schets. Veel schetsen is ook heel stimulerend.

Wanneer je de technieken van het tekenen beheerst dan is het juist een uitdaging om je eigen vormen te creëren en de vaste referentie los te laten (én het oordeel van een ander). En dan is er eindeloos veel mogelijk! 

En het mooie is dat wanneer je een bepaald doel hebt behaald, er weer ruimte ontstaat voor een nieuw idee. Ik maak over twee jaar vast weer hele andere werken dan ik nu maak. En dat is het mooie van creativiteit, het is altijd in ontwikkeling! 

 

Help! Wat moet ik tekenen?

Inspiratie vinden is een begrip wat je vaak hoort als het gaat over tekenen of schilderen.  Maar… hoe kom je eraan?

Misschien krijg jij ook onmiddellijk het beeld voor ogen van iemand die eindeloos voor zich uit zit te staren, wachtend op het moment dat een geniaal idee spontaan uit zijn brein borrelt en er voor zorgt dat hij (of zij) in actie gaat komen. 

Dat kán werken wanneer je brein voldoende ideeën heeft om uit te putten. Maar wanneer je eigenlijk een beetje ‘leeg’ bent of besluiteloos, dan zal je jezelf een beetje op weg moeten helpen. Tijd voor actie dus om inspiratie te vinden!

Inspiratie betekent letterlijk inademing, het opzuigen van lucht naar de longen. In de spreektaal wordt inspiratie gebruikt als synoniem voor ideeën hebben, bezieling en ingeving.

Vaak hoor ik mensen zeggen, die graag willen leren tekenen, dat ze het zo moeilijk vinden om te bedenken wát ze willen tekenen. Als je zomaar wat gaat doen kom je vaak niet in de juiste flow (kom ik zo nog op terug). Wanneer je gaat beginnen vanuit een bepaald gevoel of idee ben je veel gemotiveerder. En is de kans dat je blij wordt van wat je maakt ook groter. Maar hoe kun jij er nu voor zorgen dat je in een fijne flow terecht komt?

Verzamel!

Mijn tip om te beginnen is altijd: Maak een inspiratieboekje. Ga om je heen kijken, blader in tijdschriften, kranten, haal er dingen uit die je mooi vind,  welke kunst spreekt je aan, plak er gedroogde planten in, voeg quotes toe die je aanspreken, maak schetsjes, enz.  Verzamel hierin allemaal dingen die jij mooi vind, of bijzonder, of apart, of je om een andere reden aanspreken. Al deze dingen ga je verzamelen in een boekje of map. Zo krijg je een mooi overzicht van dingen die jou aanspreken. En waar jij dus waarschijnlijk geïnspireerd door bent geraakt.  

Dit kun jij dan heel goed gaan gebruiken op het moment dat je zelf de behoefte voelt om weer iets te gaan creëren.

Daarnaast zijn er eigenlijk altijd wel onderwerpen te vinden in je eigen omgeving. Denk eens aan alledaagse voorwerpen, je omgeving, dieren, mensen etc. Dit zijn al eindeloos veel onderwerpen die je kunt gebruiken om te tekenen. Maar als je het lastig vind om daarin te ontdekken wat voor jou een geschikt onderwerp kan zijn om te tekenen kun je jezelf een aantal vragen stellen. Bijvoorbeeld:

  • Van welk onderwerp wordt jij blij? (iets natekenen, dieren, landschappen, voorwerpen etc.)
  • Welke tekenstijl spreekt jou het meeste aan? (realistisch, abstract, spontaan etc.)
  • Welke tekenstijl past bij jou? (vlotte schets of juist supergedetailleerd?)
  • Wat voor tekening zou jij het allerliefst maken? (wat als je alles zou kunnen, wat maakte je dan)
  • Met wat voor materiaal werk je het liefst? (pen, potlood, kleurpotlood)
  • Wat voor gevoel geeft dit jou?

Schrijf dit eens voor jezelf op. Waarschijnlijk krijg je hierna een steeds duidelijk idee van wat je eigenlijk zou willen gaan doen!

Go with the flow

Nu kan het ook zo zijn dat je juist niet vanuit een beeld in je hoofd iets wilt gaan maken. Dat je juist wél zomaar wat gaat doen en je van daaruit inspiratie (hoopt) te krijgen. Dat is natuurlijk helemaal oké. Dan ben je minder gefocust op een eindresultaat, maar werk je meer vanuit je gevoel. Dat geeft weer meer vrijheid om dingen te laten ontstaan. Experimenteren kan daarbij ook heel inspirerend werken! Sommige ‘probeersels’ zijn ook leuk om weer toe te voegen aan je inspiratieboekje.

Welke manier voor jou werkt is afhankelijk van je persoonlijkheid en de doelen die jij hebt met het tekenen. Wat wil je bereiken en welk gevoel wil je daarbij ervaren. Probeer open te staan voor alles om je heen, laat je verwonderen door dingen die je tegenkomt. En je zult merken dat jouw inspiratie uiteindelijk zit in die dingen die jou aanspreken of raken.

Veel succes!

Tekenen tijdens je vakantie?

Je bent ze vast wel eens tegengekomen op één van je vakanties; straatkunstenaars die op een pleintje aan het schilderen of tekenen zijn. In een handomdraai zie je zo iemand een mooi oud straatje of een fraai landschap of portret op papier zetten. Huppakee, easy als wat.

Natuurlijk is alles makkelijk als je er al heel goed in bent. Bijvoorbeeld door jarenlange ervaring of als je geholpen bent met een flinke dosis talent. Maar ook als je nog niet zo lang tekent kun je prima leuke vakantieschetsen maken. Want als tekenen normaal al fijn voor je is om te ontspannen, hoe logisch is het dan om dit ook tijdens je vakantie te doen!

Waar ga je heen?

Misschien zie je zo veel moois om je heen dat het lastig wordt om te kiezen wát je eens zal gaan tekenen op je vakantiebestemming. Tja, sommige plekken zijn inderdaad heel erg inspirerend. Ik zou daarom ook zeker eerst eens rustig te tijd nemen om de omgeving op je in te laten werken. Wat ik dan ook altijd doe is (veel) foto’s maken. Als ik een dag op pad ben geweest om bijvoorbeeld een mooi stadje te bekijken of een markt te bezoeken, heb ik niet altijd de mogelijkheid om ergens een paar uurtjes in een hoekje te gaan zitten schetsen. Bovendien is het ook wel een beetje spannend om op een pleintje te gaan zitten tekenen, want je trekt geheid allemaal nieuwsgierige mensen aan. Dat kan je concentratie enigszins in de weg zitten :). Dus daarom mijn tip: camera mee, veel vastleggen en dit later op je gemak eens rustig terugkijken!

Ochtend- of avondmens?

Het beste moment om te tekenen is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Maar… als je naar een warme bestemming gaat, is de koelere avond een heel fijn moment. Of in de ochtend (ik ben een ochtendmens). Je kunt dan nog even de dag terughalen en een schetsje of verschillende tekeningen maken van wat je bent tegengekomen. En op je camera kun je een beetje terugkijken hoe het er ook alweer uitzag.

In mijn vakanties houd ik daarom altijd een tekendagboek bij. Daar zet ik dan vaak een tekstje bij over wat ik heb gedaan en welke dag het was. Ik kan je vertellen dat dit echt ontzettend leuk is om later nog weer eens terug te kunnen kijken. Nog leuker dan een zelfgemaakt fotoalbum…al zeg ik het zelf.

Ook jij kunt dit. Soms wordt gedacht dat goed tekenen een kwestie van talent is, maar het gaat vooral om het aanleren van een vaardigheid: goed leren kijken. Door stap voor stap te leren tekenen, wordt je vanzelf beter. Als je alle stappen hebt gedaan, kun je alles tekenen wat je ziet! Als een dorpsstraatje je nog wat te ingewikkeld is, teken dan eerst één detail. Zoals bijvoorbeeld het tafeltje op het terras waar jullie koffie dronken, of het ijsje wat je hebt gegeten. Als je daar weer een verhaaltje bij schrijft over waar het was en hoe je deze dag vond, dan is dit ook weer een mooie dagboekpagina geworden. Door simpel te beginnen, raak je niet gefrustreerd als het niet in één keer lukt. En tja, dat maken we allemaal mee, dus ook daar hoef je je niet minder door te voelen.

Je doet dit voor jezelf. Dus je mag experimenteren en leren. Geen zorgen als iets niet helemaal 100 % is (wie bepaalt dat eigenlijk?) Het gaat om het moment en het gevoel wat het bij je oproept. Het herbeleven van het moment. Als leuke herinnering voor later!

Bestemming bereikt?

Ik heb nog een paar tips ter voorbereiding:

Gebruik een apart schetsboekje

Ga je voor een tekendagboekje, dan is het leuk om hier een apart schetsboek voor te gebruiken. Met een beetje zwaarder papier (120 grams) kun je meerdere materialen gebruiken in je tekeningen. Zoals bijvoorbeeld pen of aquarelverf. Wil je niet in je vakantie aan een schoon schetsboek beginnen, maak dan alvast een leuke tekst of tekening op de eerste pagina. Zo heb je alvast een begin.

Teken wat je leuk vindt

Wat wil jij herinneren van de dag? Het is makkelijker om te tekenen wat je leuk vindt. Kies een moment of object wat je aanspreekt. Logisch wel toch? En geniet er vooral er van.

Kies het juiste moment

Kijk welk moment jij het meeste rust hebt om even te gaan tekenen. Of bij welke temperatuur. Vandaag even niet? Leg je werk even opzij en ga de volgende dag weer verder. Houd het leuk door eenvoudige schetsen met gedetailleerde tekeningen af te wisselen. Maak zo veel als je wilt.

Tekenen op locatie

Ik vertelde eerder over de optie om foto’s te maken en later op een rustiger moment (alleen) je tekeningetje te maken. Maar het is ook echt wel leuk om eens een mooi locatie op te zoeken en daar terplekke wat te gaan schetsen. Heb je een mooi uitzicht gespot bijvoorbeeld, dan kun gewapend met een campingstoeltje en je tekenspulletjes ergens gaan zitten om te schetsen of schilderen.  Op deze manier ga je de omgeving nog bewuster in je opnemen. Een perfect vakantiemoment.

Happy tekenaar!

In mijn vorige blog vertelde ik het al: Van tekenen wordt je gelukkig; er komen namelijk stofjes vrij in het brein, zoals dopamine, endorfine en serotonine. Laat je inspireren en zet het op papier. Als dat geen fijne vakantie wordt…. Heel veel plezier en geniet van je vakantie!

Ben jij na het lezen enthousiast geworden en wil je zelf graag leren tekenen? Begin eenvoudig en start met mijn gratis 12 tekentips. Krijg meer inzicht in technieken en geniet van een tekenmoment voor jezelf. Op naar nog meer tekenplezier!

Dieren tekenen: Hoe teken je een realistisch dier?

Dieren tekenen is ontzettend leuk. Misschien heb je wel een huisdier dat je wilt tekenen of wil je jouw favoriete dier tot leven laten komen op papier. Waar moet je beginnen? In dit blog leg ik uit hoe je een realistisch dier tekent.

Benodigdheden:

  • Papier naar keuze
  • HB-potlood
  • Gum
  • Puntenslijper

Dieren tekenen in stappen

Weet je wat voor dier je wilt tekenen? Dan kun je beginnen met de eerste schetsen op papier. Een stappenplan / jouw denkproces is ontzettend belangrijk, probeer dat in grote lijnen te volgen. Begin nooit de vroeg met de details, maar start met de grote lijnen. Je gaat niet eerst je huis inrichten voordat het is gebouwd.

Stap 1: Dieren tekenen / contouren

Elke tekening begint met het tekenen van contouren. Schets de omlijning van het dier en de belangrijkste onderdelen. Zet de lijnen nog niet te hard aan. Ook is het belangrijk om te kijken naar de juiste proporties van jouw gekozen dier. Wat is de anatomie van jouw dier? Kijk naar het skelet en spiergroepen. Leer genoeg om het dier realistisch over te laten komen.

Stap 2: Dieren tekenen / opdelen in secties

Als je een realistisch dier tekent, is het handig om te werken in secties: hoofd, nek, schouders, buik en poten. Begin bij de ogen en neus, omdat deze de proportie van het hoofd bepalen. Teken van boven naar beneden, dus de poten als laatste. Je kunt ook van het hoofd naar achteren werken, hierbij kun je de poten halverwege al doen. Dat ligt er maar net aan wat voor jou prettig voelt.

Stap 3: Dieren tekenen / schaduw en contrasten

Een tekening van een dier wordt pas echt realistisch als je schaduwen en lichtpunten toevoegt. Contrast, de verhouding tussen licht en donker, is het belangrijkste begrip in het realistisch tekenen. Misschien nog wel belangrijker dan de juiste kleuren.

Stap 4: Dieren tekenen / de details

Breng jouw dier tot leven met glazige ogen, een zachte vacht, natte neus of schubben. Het tekenen van deze verschillende texturen is niet makkelijk: oog voor detail en een goede potloodtechniek komen hier samen. Begin met de donkere details en werk naar licht toe. Gebruik als laatste wit, bijvoorbeeld voor snorharen of wimpers.

Iedereen kan leren tekenen

Heb je de bovenstaande stappen doorlopen, dan is je werk af. Niet helemaal tevreden met je tekening? Maak je niet te druk, tekenen is een vaardigheid die tijd kost. Probeer vooral veel plezier en ontspanning te beleven aan het tekenen van dieren. Als je blijft oefenen, wordt je vanzelf beter.

Wil je beter leren tekenen? Ik geef mijn tekenlessen online. Iedereen kan tekenen, op zijn of haar eigen niveau en stijl! Klik hier voor meer informatie.

 

Leren tekenen voor volwassen: is dat moeilijk?

We hebben bijna allemaal de drang om iets te creëren, bedenken of ontwikkelen. Tekenen is een pure vorm van je ideeën omzetten naar iets concreets op papier. Voor velen een stukje ontspanning. Heb je vroeger weleens getekend, maar doe je dat niet meer? Zonde, want je kunt er veel plezier uit halen. Leren tekenen is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen!

Is leren tekenen moeilijk?

Net zoals andere vaardigheden, leer je tekenen niet in één dag. Je leert over vormen, licht en tekentechnieken. In elke afbeelding zijn herkenbare vormen te zien zoals cirkels, piramides of een vierkant. Dit is de basis van het tekenen. In het begin is alles moeilijk, tot je weet hoe het moet. Oefening baart kunst, ook met tekenen.

Kan iedereen leren tekenen?

Iedereen kan leren tekenen. Laat je als volwassene zeker niet tegenhouden om te beginnen met tekenen, ook al heb je dit nog nooit gedaan. Ook jij kunt leren tekenen. Soms wordt gedacht dat goed tekenen een kwestie van talent is, maar het gaat vooral om het aanleren van een vaardigheid: het waarnemen. Door stap voor stap te leren tekenen, wordt je vanzelf beter. Als je alle stappen hebt gedaan, kun je alles tekenen wat je ziet!

Wist je dat je tekent met de rechterhelft van je brein?

Hoe moet je beginnen met tekenen?

Een leeg vel papier voor je neus. Je durft geen lijn te zetten, bang om het blanco vel te verpesten. Wil je beginnen met tekenen, dan kun je het beste iets eenvoudigs natekenen. Door simpel te beginnen, raak je niet gefrustreerd als het niet lukt. Kijk bijvoorbeeld in boeken of tijdschriften waar simpele afbeeldingen in staan. Denk aan een hart, bloem of pijl. Pak een vel papier en teken dit na. Om je verder op weg te helpen, heb ik nog een aantal tips voor je:

Tip 1: Begin met goedkoop papier

Ga je voor het eerst tekenen, gebruik dan goedkoop papier. Je durft dan sneller ‘foutjes’ te maken. Gebruik bijvoorbeeld schets- of printpapier en leg een stapel op de tafel naast je. Het tekent makkelijker op dikker papier (120 grams of meer) en met een klein beetje textuur. Dat hoeft niet duur te zijn.

Tip 2: Teken wat je leuk vindt

Heb je een passie voor bepaalde onderwerpen? Het is makkelijker om te tekenen wat je leuk vindt. Zou heb ik bijvoorbeeld heel veel paarden getekend. Kies een object of dier dat je van nature aanspreekt.

Tip 3: Neem de tijd

Probeer niet te gehaast te tekenen, maar besteed aandacht aan je werk. Neem voldoende rust en pauzes. Lukt het niet meer? Leg je werk even opzij en ga de volgende dag weer verder. Houd het leuk door eenvoudige schetsen met gedetailleerde tekeningen af te wisselen.

Leren tekenen is goed voor je!

Wist je dat er enorm veel positieve effecten zijn van het (regelmatig) tekenen? Zo is tekenen goed voor je hand-oog coördinatie, het versterkt je cognitieve functies en ontwikkelt een sterke intuïtie. Van tekenen wordt je gelukkig; er komen namelijk stofjes vrij in het brein, zoals dopamine, endorfine en serotonine. Laat je inspireren en zet het op papier.

Ben jij na het lezen enthousiast geworden en wil je zelf graag leren tekenen? Begin eenvoudig en start met mijn gratis 12 tekentips. Krijg meer inzicht in technieken en geniet van een tekenmoment voor jezelf. Op naar meer tekenplezier!