Berichten

Het (im)perfecte plaatje?

Ik werk nu al een tijdje – met heel veel plezier – met mensen, die graag beter willen leren tekenen. En iedereen neemt hierbij zijn of haar eigen verwachting mee. Dat is natuurlijk niet heel gek, je begint aan iets vanuit een bepaald verlangen of doel wat je zou willen bereiken. En dat is natuurlijk al een mooi begin.

Verwachting

Zoveel mensen zoveel wensen. En dat zie ik ook aan de mensen die bij mij komen om te tekenen. Iedereen heeft zijn eigen motivatie. Waar de één zich aanmeldt vanuit een stukje nieuwsgierigheid of om gewoon een leuke bezigheid te hebben op de avond, legt de ander de lat veel hoger. Het is handig om te weten wat je doel is. Het je een bepaalde referentie – een mooi werk dat je hebt gezien – en wil dat je dat zelf ook heel graag leren? Of wil je juist graag ontdekken waar jouw persoonlijke talenten liggen?

Even los van de vraag of de doelen of verwachtingen realistisch zijn is het altijd goed om te weten wat je verlangen is bij het tekenen en welk gevoel dat jou kan geven. Ook al is zo’n doel niet in één cursus te behalen. Toewerken naar een specifiek doel kan ook een goede stimulans zijn, jouw drive om door te zetten en jezelf te blijven ontwikkelen.

Het meest ideale is wanneer je met een open blik aan de slag gaat en durft te ontdekken en uit te proberen dan merk je uiteindelijk wel welke teken- of schildertechniek het beste bij jou past. En welk gevoel dit je geeft. Dit legt namelijk geen druk op wat je maakt en er hangt geen oordeel aan vast. 

 

‘Vroeger werkte ik graag abstract en nu juist heel realistisch. Een eigen stijl is altijd in ontwikkeling.’

 

Perfecte plaatje

Toch hebben we vaak zelf al een oordeel over wat goed is en wat niet. Veel mensen streven naar een perfect, realistisch plaatje. Zelf werk ik tenslotte ook graag iets heel realistisch uit. Dat past ook bij de techniek die ik nu gebruik. Toch heb ik je jaren geleden ook een periode alleen maar abstract werk gemaakt. Juist om te ontdekken wat dit voor mij zou doen. Ik heb toen vooral kubistisch werk gemaakt. Menselijke figuren of landschappen die ik opdeelde in vlakken en zo naar eigen smaak en gevoel verder kon inkleuren. 

Lekker aanrommelen

Wanneer je leert tekenen door veel na te tekenen kun je jezelf heel goed trainen in het kijken en herkennen van vormen. En je leert het gebruik van licht en contrast te gebruiken bij je tekening. Dan ga je dus uit van de realistische vormen tijdens het tekenen. Op deze manier werk je aan je techniek. Hier kun je jezelf steeds meer in verbeteren, zodat je ook steeds meer je eigen creativiteit kunt gaan toevoegen. En dat is ook superfijn om te doen!

 

Het is heel erg aan te raden om af en toe even te freewheelen en jezelf de ruimte te gunnen om maar wat aan te rommelen zo gezegd. Want dat is een enorme boost voor je creativiteit!

 

Je kunt dan spelen met verhoudingen, vormen of nieuwe technieken proberen. Kies maar eens voor een tekenmateriaal waarbij je niet heel klein of precies kunt werken. Bijvoorbeeld houtskool of krijt. Of ga eens met een brede penseel en inkt aan de slag. Soms ontstaan de mooist dingen per toeval. Of werk met verschillende technieken en materialen in één tekening of schets. Veel schetsen is ook heel stimulerend.

Wanneer je de technieken van het tekenen beheerst dan is het juist een uitdaging om je eigen vormen te creëren en de vaste referentie los te laten (én het oordeel van een ander). En dan is er eindeloos veel mogelijk! 

En het mooie is dat wanneer je een bepaald doel hebt behaald, er weer ruimte ontstaat voor een nieuw idee. Ik maak over twee jaar vast weer hele andere werken dan ik nu maak. En dat is het mooie van creativiteit, het is altijd in ontwikkeling! 

 

Help! Wat moet ik tekenen?

Inspiratie vinden is een begrip wat je vaak hoort als het gaat over tekenen of schilderen.  Maar… hoe kom je eraan?

Misschien krijg jij ook onmiddellijk het beeld voor ogen van iemand die eindeloos voor zich uit zit te staren, wachtend op het moment dat een geniaal idee spontaan uit zijn brein borrelt en er voor zorgt dat hij (of zij) in actie gaat komen. 

Dat kán werken wanneer je brein voldoende ideeën heeft om uit te putten. Maar wanneer je eigenlijk een beetje ‘leeg’ bent of besluiteloos, dan zal je jezelf een beetje op weg moeten helpen. Tijd voor actie dus om inspiratie te vinden!

Inspiratie betekent letterlijk inademing, het opzuigen van lucht naar de longen. In de spreektaal wordt inspiratie gebruikt als synoniem voor ideeën hebben, bezieling en ingeving.

Vaak hoor ik mensen zeggen, die graag willen leren tekenen, dat ze het zo moeilijk vinden om te bedenken wát ze willen tekenen. Als je zomaar wat gaat doen kom je vaak niet in de juiste flow (kom ik zo nog op terug). Wanneer je gaat beginnen vanuit een bepaald gevoel of idee ben je veel gemotiveerder. En is de kans dat je blij wordt van wat je maakt ook groter. Maar hoe kun jij er nu voor zorgen dat je in een fijne flow terecht komt?

Verzamel!

Mijn tip om te beginnen is altijd: Maak een inspiratieboekje. Ga om je heen kijken, blader in tijdschriften, kranten, haal er dingen uit die je mooi vind,  welke kunst spreekt je aan, plak er gedroogde planten in, voeg quotes toe die je aanspreken, maak schetsjes, enz.  Verzamel hierin allemaal dingen die jij mooi vind, of bijzonder, of apart, of je om een andere reden aanspreken. Al deze dingen ga je verzamelen in een boekje of map. Zo krijg je een mooi overzicht van dingen die jou aanspreken. En waar jij dus waarschijnlijk geïnspireerd door bent geraakt.  

Dit kun jij dan heel goed gaan gebruiken op het moment dat je zelf de behoefte voelt om weer iets te gaan creëren.

Daarnaast zijn er eigenlijk altijd wel onderwerpen te vinden in je eigen omgeving. Denk eens aan alledaagse voorwerpen, je omgeving, dieren, mensen etc. Dit zijn al eindeloos veel onderwerpen die je kunt gebruiken om te tekenen. Maar als je het lastig vind om daarin te ontdekken wat voor jou een geschikt onderwerp kan zijn om te tekenen kun je jezelf een aantal vragen stellen. Bijvoorbeeld:

  • Van welk onderwerp wordt jij blij? (iets natekenen, dieren, landschappen, voorwerpen etc.)
  • Welke tekenstijl spreekt jou het meeste aan? (realistisch, abstract, spontaan etc.)
  • Welke tekenstijl past bij jou? (vlotte schets of juist supergedetailleerd?)
  • Wat voor tekening zou jij het allerliefst maken? (wat als je alles zou kunnen, wat maakte je dan)
  • Met wat voor materiaal werk je het liefst? (pen, potlood, kleurpotlood)
  • Wat voor gevoel geeft dit jou?

Schrijf dit eens voor jezelf op. Waarschijnlijk krijg je hierna een steeds duidelijk idee van wat je eigenlijk zou willen gaan doen!

Go with the flow

Nu kan het ook zo zijn dat je juist niet vanuit een beeld in je hoofd iets wilt gaan maken. Dat je juist wél zomaar wat gaat doen en je van daaruit inspiratie (hoopt) te krijgen. Dat is natuurlijk helemaal oké. Dan ben je minder gefocust op een eindresultaat, maar werk je meer vanuit je gevoel. Dat geeft weer meer vrijheid om dingen te laten ontstaan. Experimenteren kan daarbij ook heel inspirerend werken! Sommige ‘probeersels’ zijn ook leuk om weer toe te voegen aan je inspiratieboekje.

Welke manier voor jou werkt is afhankelijk van je persoonlijkheid en de doelen die jij hebt met het tekenen. Wat wil je bereiken en welk gevoel wil je daarbij ervaren. Probeer open te staan voor alles om je heen, laat je verwonderen door dingen die je tegenkomt. En je zult merken dat jouw inspiratie uiteindelijk zit in die dingen die jou aanspreken of raken.

Veel succes!

Anoniem

pentekening op papier – 2019 – A3formaat

Portret

Portretopdracht- inkt op papier – pointillisme – 30 x 40 cm.

Tienerportret

tekening – 60 x 90 cm. – gemengde technike; inkt, pen en potlood – 2019

Kobus

Pentekening in opdracht – 20 x 20 cm.

Bender keert terug

Illustratie uit het boek Bender – Lian Kandelaar – KNNV Uitgeverij.

 

Bender

Illustratie uit het boek Bender – verkrijgbaar via KNNV Uitgeverij

Kaarten

Set van twee postkaarten gedrukt op gerecycled papier - € 3,- per set.

Set van twee postkaarten gedrukt op gerecycled papier – € 3,- per set.