Dieren tekenen: Hoe teken je een realistisch dier?

Dieren tekenen is ontzettend leuk. Misschien heb je wel een huisdier dat je wilt tekenen of wil je jouw favoriete dier tot leven laten komen op papier. Waar moet je beginnen? In dit blog leg ik uit hoe je een realistisch dier tekent.

Benodigdheden:

  • Papier naar keuze
  • HB-potlood
  • Gum
  • Puntenslijper

Dieren tekenen in stappen

Weet je wat voor dier je wilt tekenen? Dan kun je beginnen met de eerste schetsen op papier. Een stappenplan / jouw denkproces is ontzettend belangrijk, probeer dat in grote lijnen te volgen. Begin nooit de vroeg met de details, maar start met de grote lijnen. Je gaat niet eerst je huis inrichten voordat het is gebouwd.

Stap 1: Dieren tekenen / contouren

Elke tekening begint met het tekenen van contouren. Schets de omlijning van het dier en de belangrijkste onderdelen. Zet de lijnen nog niet te hard aan. Ook is het belangrijk om te kijken naar de juiste proporties van jouw gekozen dier. Wat is de anatomie van jouw dier? Kijk naar het skelet en spiergroepen. Leer genoeg om het dier realistisch over te laten komen.

Stap 2: Dieren tekenen / opdelen in secties

Als je een realistisch dier tekent, is het handig om te werken in secties: hoofd, nek, schouders, buik en poten. Begin bij de ogen en neus, omdat deze de proportie van het hoofd bepalen. Teken van boven naar beneden, dus de poten als laatste. Je kunt ook van het hoofd naar achteren werken, hierbij kun je de poten halverwege al doen. Dat ligt er maar net aan wat voor jou prettig voelt.

Stap 3: Dieren tekenen / schaduw en contrasten

Een tekening van een dier wordt pas echt realistisch als je schaduwen en lichtpunten toevoegt. Contrast, de verhouding tussen licht en donker, is het belangrijkste begrip in het realistisch tekenen. Misschien nog wel belangrijker dan de juiste kleuren.

Stap 4: Dieren tekenen / de details

Breng jouw dier tot leven met glazige ogen, een zachte vacht, natte neus of schubben. Het tekenen van deze verschillende texturen is niet makkelijk: oog voor detail en een goede potloodtechniek komen hier samen. Begin met de donkere details en werk naar licht toe. Gebruik als laatste wit, bijvoorbeeld voor snorharen of wimpers.

Iedereen kan leren tekenen

Heb je de bovenstaande stappen doorlopen, dan is je werk af. Niet helemaal tevreden met je tekening? Maak je niet te druk, tekenen is een vaardigheid die tijd kost. Probeer vooral veel plezier en ontspanning te beleven aan het tekenen van dieren. Als je blijft oefenen, wordt je vanzelf beter.

Wil je beter leren tekenen? Ik geef mijn tekenlessen online. Iedereen kan tekenen, op zijn of haar eigen niveau en stijl! Klik hier voor meer informatie.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *