Leren tekenen voor volwassen: is dat moeilijk?

We hebben bijna allemaal de drang om iets te creëren, bedenken of ontwikkelen. Tekenen is een pure vorm van je ideeën omzetten naar iets concreets op papier. Voor velen een stukje ontspanning. Heb je vroeger weleens getekend, maar doe je dat niet meer? Zonde, want je kunt er veel plezier uit halen. Leren tekenen is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen!

Is leren tekenen moeilijk?

Net zoals andere vaardigheden, leer je tekenen niet in één dag. Je leert over vormen, licht en tekentechnieken. In elke afbeelding zijn herkenbare vormen te zien zoals cirkels, piramides of een vierkant. Dit is de basis van het tekenen. In het begin is alles moeilijk, tot je weet hoe het moet. Oefening baart kunst, ook met tekenen.

Kan iedereen leren tekenen?

Iedereen kan leren tekenen. Laat je als volwassene zeker niet tegenhouden om te beginnen met tekenen, ook al heb je dit nog nooit gedaan. Ook jij kunt leren tekenen. Soms wordt gedacht dat goed tekenen een kwestie van talent is, maar het gaat vooral om het aanleren van een vaardigheid: het waarnemen. Door stap voor stap te leren tekenen, wordt je vanzelf beter. Als je alle stappen hebt gedaan, kun je alles tekenen wat je ziet!

Wist je dat je tekent met de rechterhelft van je brein?

Hoe moet je beginnen met tekenen?

Een leeg vel papier voor je neus. Je durft geen lijn te zetten, bang om het blanco vel te verpesten. Wil je beginnen met tekenen, dan kun je het beste iets eenvoudigs natekenen. Door simpel te beginnen, raak je niet gefrustreerd als het niet lukt. Kijk bijvoorbeeld in boeken of tijdschriften waar simpele afbeeldingen in staan. Denk aan een hart, bloem of pijl. Pak een vel papier en teken dit na. Om je verder op weg te helpen, heb ik nog een aantal tips voor je:

Tip 1: Begin met goedkoop papier

Ga je voor het eerst tekenen, gebruik dan goedkoop papier. Je durft dan sneller ‘foutjes’ te maken. Gebruik bijvoorbeeld schets- of printpapier en leg een stapel op de tafel naast je. Het tekent makkelijker op dikker papier (120 grams of meer) en met een klein beetje textuur. Dat hoeft niet duur te zijn.

Tip 2: Teken wat je leuk vindt

Heb je een passie voor bepaalde onderwerpen? Het is makkelijker om te tekenen wat je leuk vindt. Zou heb ik bijvoorbeeld heel veel paarden getekend. Kies een object of dier dat je van nature aanspreekt.

Tip 3: Neem de tijd

Probeer niet te gehaast te tekenen, maar besteed aandacht aan je werk. Neem voldoende rust en pauzes. Lukt het niet meer? Leg je werk even opzij en ga de volgende dag weer verder. Houd het leuk door eenvoudige schetsen met gedetailleerde tekeningen af te wisselen.

Leren tekenen is goed voor je!

Wist je dat er enorm veel positieve effecten zijn van het (regelmatig) tekenen? Zo is tekenen goed voor je hand-oog coördinatie, het versterkt je cognitieve functies en ontwikkelt een sterke intuïtie. Van tekenen wordt je gelukkig; er komen namelijk stofjes vrij in het brein, zoals dopamine, endorfine en serotonine. Laat je inspireren en zet het op papier.

Ben jij na het lezen enthousiast geworden en wil je zelf graag leren tekenen? Begin eenvoudig en start met mijn gratis 12 tekentips. Krijg meer inzicht in technieken en geniet van een tekenmoment voor jezelf. Op naar meer tekenplezier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *