Beeldaspecten

Beeldaspecten bij tekenen: handig voor jou als beginnend tekenaar?

Als beginnend tekenaar is het verkennen van beeldaspecten zeker waardevol. Het leert je om je vaardigheden te ontwikkelen en artistieke expressie te verfijnen. Beeldaspecten vormen de bouwstenen van een kunstwerk en begrip ervan kan je helpen om bewustere en effectievere keuzes te maken tijdens het tekenproces. In deze blog zal ik de belangrijkste beeldaspecten – licht, kleur, ruimte, vorm, structuur en verdeling (compositie) – met je doornemen.

Licht

Licht speelt een cruciale rol bij het (realistisch) tekenen. Licht beïnvloed de vorm, textuur en sfeer van een voorwerp. Als tekenaar is kijken daarom belangrijk. Bekijk goed hoe licht valt op verschillende oppervlakken en objecten. Let op de schaduwen, highlights en tinten daar tussenin. Experimenteer vervolgens met het gebruik van licht en schaduw in je tekeningen om diepte en volume te creëren. Gebruik bijvoorbeeld arceertechnieken om schaduwen weer te geven, en laat delen van je tekening oplichten om focus te leggen op bepaalde gebieden. Maak gebruik van contrasten in licht en donker.

Kleur

Kleur is een krachtig middel om sfeer over te brengen in je tekeningen. Als beginnend tekenaar hoef je niet meteen alle kleurtheorieën te begrijpen, maar ook hierbij het is nuttig (en leuk) om te experimenteren met het gebruik van kleurenpaletten om de gewenste sfeer te creëren. Je kunt beginnen met de basiskleuren en geleidelijk aan meer kleuren toevoegen naarmate je vertrouwder wordt met het gebruik ervan.

Ruimte

Ruimte verwijst naar de illusie van diepte in een tekening. Als tekenaar kun je spelen met perspectief om diepte en afstand in je tekeningen te creëren. Experimenteer met het tekenen van objecten in verschillende grootte en positie om een gevoel van ruimte te suggereren. Daarnaast kun je overlapping, grootteverandering en luchtperspectief gebruiken om een gevoel van diepte te versterken.

Vorm

Vorm kan verwijzen naar de driedimensionale vorm van objecten in een tekening. Maar ook naar platte vormen, hoekig, rond of organisch. Ook hierbij kun je leren hoe je vormen kunt tekenen en gebruiken in je tekening. Oefen met het tekenen van basisvormen zoals cirkels, vierkanten en driehoeken vanuit verschillende hoeken en perspectieven. Leer vervolgens hoe je deze basisvormen kunt combineren en manipuleren om moeilijkere onderwerpen te tekenen.

Structuur

Structuur verwijst naar de textuur en oppervlaktekwaliteit van ondewerpen in een tekening. Als beginnend tekenaar kun je experimenteren met verschillende tekentechnieken en materialen om verschillende texturen weer te geven. Probeer bijvoorbeeld eens te werken met verschillende potloden, penselen of inkten om verschillende texturen zoals glad, ruw, glanzend of mat weer te geven.

Verdeling (Compositie)

Compositie is de manier waarop verschillende onderdelen in een tekening zijn gerangschikt en verdeeld. Er zijn verschillende mogelijkheden om een evenwichtige en interessante compositie te creëren. Je kunt bijvoorbeeld uitgaan van symmetrie, asymmetrie of horizontale of verticale compositie verdeling. Uiteindelijk kun je met je compositie bepalen waar de aandacht op gericht moet zijn in een tekening.

Nu zijn elk van deze beeldaspecten nog weer te verdelen in verschillende onderdelen.  

Ik kan je nog veel meer vertellen en laten zien over hoe je deze kunt gebruiken, als (beginnend) tekenaar. Ga voor meer uitleg naar mijn gratis tekentips >>> Gratis Tekentips – Kirsten Krijthe

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *