7 handige tekentips voor beginners

Wil je graag leren tekenen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ben je bang dat alles wat je tekent toch mislukt? Na het lezen van mijn tekentips voor beginners kun je meteen starten met tekenen. Even lekker je hoofd leeg maken en tijd voor jezelf.

Tekentip 1: Begin gewoon

Veel mensen vinden zichzelf niet goed genoeg en beginnen daarom niet eens met tekenen. Zonde! Door die eerste stap te nemen, boek je al resultaat. Naarmate je meer tekent, kun je kiezen voor nieuwe uitdagingen, andere materialen of lastigere onderwerpen. Leg de lat vooral in het begin niet te hoog.

Als je niet precies weet wat je moet tekenen, loop dan eens naar buiten en kijk om je heen. Misschien wordt je wel geïnspireerd door een mooie bloem, een dier, persoon of een ander object. Maak een foto, zodat je jouw onderwerp kunt terugkijken. Ook op internet of in magazines vind je genoeg mooie tekeningen of afbeeldingen waaruit je inspiratie kunt halen.

Tekentip 2: Zorg voor goed materiaal

Je hebt niet heel veel nodig om te tekenen. Zorg voor een goed potlood, fijn papier, gum en puntenslijper. Om goede tekeningen te maken, heb je geen dure spullen nodig. Het is niet het materiaal dat telt, maar de vaardigheid van de tekenaar. Toch is het fijn om niet het allergoedkoopste of de laagste kwaliteit tekengerei te kopen. Een punt die elke keer breekt of een gum die niet goed werkt, kunnen je plezier van tekenen aardig verpesten.

Je hoeft niet persé te tekenen met een potlood. Dit kan ook met een balpen, krijt of fineliner en hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Door verschillend materiaal te gebruiken, weet je vanzelf wat voor jou het fijnste werkt. Kies liever voor schets- of tekenpapier dan printerpapier.

Tekentip 3: Oefen met lijnen en cirkels tekenen

Het klinkt misschien stom, maar oefen eerst eens met lijnen en cirkels. Teken een vel vol met dikke en dunne lijnen. En daarna met cirkels. Tekenen begint door basisfiguren zoals driehoeken, cirkels en vierkanten te combineren.

Tekentip 4: Maak eerst een schets

Die eerste paar lijnen op papier zijn super spannend. Een schets is een ruwe tekening van wat je uiteindelijk wilt tekenen. Het bepaald in grote lijnen hoe je tekening eruit komt te zien. Door dit lichtjes te tekenen, kun je nog gemakkelijk delen uitgummen waar nodig. Je kunt een schets zien als je idee of gedachten op eenvoudige manier helder te krijgen. Vind het maken van een schets lastig? Begin dan met overtrekken, het traint je fijne motoriek, je gevoel voor vormen en helpt je zien welke lijnen relevant zijn.

Tekentip 5: Teken een onderwerp meerdere keren

Hoe vaker je iets tekent, hoe makkelijker het wordt. Kies voor een paar eenvoudige vormen zonder teveel details zoals een appel, koffiebeker of telefoon. Ga voor simpel, totdat je dit helemaal onder knie hebt.

Tekentip 6: Durf fouten te maken

Ga ervan uit dat geen enkele tekening perfect is. Wees daarom niet bang dat je tekening mislukt. Ben je echt niet tevreden? Maak dan gewoon een nieuwe tekening, volgende keer beter. De beste tekenaars hebben ook niet in één dag hun meesterwerk gemaakt. Je doet er soms jaren over om je vaardigheden te trainen. Wees dus realistisch over je eigen verwachtingen.

Tekentip 7: Teken elke dag

Zo leer je sneller de tekenvaardigheden en ontwikkel je een oog voor detail. Je hoeft echt niet elke dag uren te tekenen, zelfs een paar minuten is prima. Neem de tijd om te tekenen en haal daar plezier en ontspanning uit.

Nog meer tekentips

Ben jij na het lezen van deze tekentips voor beginners enthousiast geworden en wil je beter leren tekenen? Begin eenvoudig en start met mijn gratis 12 tekentips voor beginners. Krijg meer inzicht in technieken en geniet van een tekenmoment voor jezelf. Op naar meer tekenplezier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *