Berichten

Tekenen tijdens je vakantie?

Je bent ze vast wel eens tegengekomen op één van je vakanties; straatkunstenaars die op een pleintje aan het schilderen of tekenen zijn. In een handomdraai zie je zo iemand een mooi oud straatje of een fraai landschap of portret op papier zetten. Huppakee, easy als wat.

Natuurlijk is alles makkelijk als je er al heel goed in bent. Bijvoorbeeld door jarenlange ervaring of als je geholpen bent met een flinke dosis talent. Maar ook als je nog niet zo lang tekent kun je prima leuke vakantieschetsen maken. Want als tekenen normaal al fijn voor je is om te ontspannen, hoe logisch is het dan om dit ook tijdens je vakantie te doen!

Waar ga je heen?

Misschien zie je zo veel moois om je heen dat het lastig wordt om te kiezen wát je eens zal gaan tekenen op je vakantiebestemming. Tja, sommige plekken zijn inderdaad heel erg inspirerend. Ik zou daarom ook zeker eerst eens rustig te tijd nemen om de omgeving op je in te laten werken. Wat ik dan ook altijd doe is (veel) foto’s maken. Als ik een dag op pad ben geweest om bijvoorbeeld een mooi stadje te bekijken of een markt te bezoeken, heb ik niet altijd de mogelijkheid om ergens een paar uurtjes in een hoekje te gaan zitten schetsen. Bovendien is het ook wel een beetje spannend om op een pleintje te gaan zitten tekenen, want je trekt geheid allemaal nieuwsgierige mensen aan. Dat kan je concentratie enigszins in de weg zitten :). Dus daarom mijn tip: camera mee, veel vastleggen en dit later op je gemak eens rustig terugkijken!

Ochtend- of avondmens?

Het beste moment om te tekenen is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Maar… als je naar een warme bestemming gaat, is de koelere avond een heel fijn moment. Of in de ochtend (ik ben een ochtendmens). Je kunt dan nog even de dag terughalen en een schetsje of verschillende tekeningen maken van wat je bent tegengekomen. En op je camera kun je een beetje terugkijken hoe het er ook alweer uitzag.

In mijn vakanties houd ik daarom altijd een tekendagboek bij. Daar zet ik dan vaak een tekstje bij over wat ik heb gedaan en welke dag het was. Ik kan je vertellen dat dit echt ontzettend leuk is om later nog weer eens terug te kunnen kijken. Nog leuker dan een zelfgemaakt fotoalbum…al zeg ik het zelf.

Ook jij kunt dit. Soms wordt gedacht dat goed tekenen een kwestie van talent is, maar het gaat vooral om het aanleren van een vaardigheid: goed leren kijken. Door stap voor stap te leren tekenen, wordt je vanzelf beter. Als je alle stappen hebt gedaan, kun je alles tekenen wat je ziet! Als een dorpsstraatje je nog wat te ingewikkeld is, teken dan eerst één detail. Zoals bijvoorbeeld het tafeltje op het terras waar jullie koffie dronken, of het ijsje wat je hebt gegeten. Als je daar weer een verhaaltje bij schrijft over waar het was en hoe je deze dag vond, dan is dit ook weer een mooie dagboekpagina geworden. Door simpel te beginnen, raak je niet gefrustreerd als het niet in één keer lukt. En tja, dat maken we allemaal mee, dus ook daar hoef je je niet minder door te voelen.

Je doet dit voor jezelf. Dus je mag experimenteren en leren. Geen zorgen als iets niet helemaal 100 % is (wie bepaalt dat eigenlijk?) Het gaat om het moment en het gevoel wat het bij je oproept. Het herbeleven van het moment. Als leuke herinnering voor later!

Bestemming bereikt?

Ik heb nog een paar tips ter voorbereiding:

Gebruik een apart schetsboekje

Ga je voor een tekendagboekje, dan is het leuk om hier een apart schetsboek voor te gebruiken. Met een beetje zwaarder papier (120 grams) kun je meerdere materialen gebruiken in je tekeningen. Zoals bijvoorbeeld pen of aquarelverf. Wil je niet in je vakantie aan een schoon schetsboek beginnen, maak dan alvast een leuke tekst of tekening op de eerste pagina. Zo heb je alvast een begin.

Teken wat je leuk vindt

Wat wil jij herinneren van de dag? Het is makkelijker om te tekenen wat je leuk vindt. Kies een moment of object wat je aanspreekt. Logisch wel toch? En geniet er vooral er van.

Kies het juiste moment

Kijk welk moment jij het meeste rust hebt om even te gaan tekenen. Of bij welke temperatuur. Vandaag even niet? Leg je werk even opzij en ga de volgende dag weer verder. Houd het leuk door eenvoudige schetsen met gedetailleerde tekeningen af te wisselen. Maak zo veel als je wilt.

Tekenen op locatie

Ik vertelde eerder over de optie om foto’s te maken en later op een rustiger moment (alleen) je tekeningetje te maken. Maar het is ook echt wel leuk om eens een mooi locatie op te zoeken en daar terplekke wat te gaan schetsen. Heb je een mooi uitzicht gespot bijvoorbeeld, dan kun gewapend met een campingstoeltje en je tekenspulletjes ergens gaan zitten om te schetsen of schilderen.  Op deze manier ga je de omgeving nog bewuster in je opnemen. Een perfect vakantiemoment.

Happy tekenaar!

In mijn vorige blog vertelde ik het al: Van tekenen wordt je gelukkig; er komen namelijk stofjes vrij in het brein, zoals dopamine, endorfine en serotonine. Laat je inspireren en zet het op papier. Als dat geen fijne vakantie wordt…. Heel veel plezier en geniet van je vakantie!

Ben jij na het lezen enthousiast geworden en wil je zelf graag leren tekenen? Begin eenvoudig en start met mijn gratis 12 tekentips. Krijg meer inzicht in technieken en geniet van een tekenmoment voor jezelf. Op naar nog meer tekenplezier!