Berichten

Help! Wat moet ik tekenen?

Inspiratie vinden is een begrip wat je vaak hoort als het gaat over tekenen of schilderen.  Maar… hoe kom je eraan?

Misschien krijg jij ook onmiddellijk het beeld voor ogen van iemand die eindeloos voor zich uit zit te staren, wachtend op het moment dat een geniaal idee spontaan uit zijn brein borrelt en er voor zorgt dat hij (of zij) in actie gaat komen. 

Dat kán werken wanneer je brein voldoende ideeën heeft om uit te putten. Maar wanneer je eigenlijk een beetje ‘leeg’ bent of besluiteloos, dan zal je jezelf een beetje op weg moeten helpen. Tijd voor actie dus om inspiratie te vinden!

Inspiratie betekent letterlijk inademing, het opzuigen van lucht naar de longen. In de spreektaal wordt inspiratie gebruikt als synoniem voor ideeën hebben, bezieling en ingeving.

Vaak hoor ik mensen zeggen, die graag willen leren tekenen, dat ze het zo moeilijk vinden om te bedenken wát ze willen tekenen. Als je zomaar wat gaat doen kom je vaak niet in de juiste flow (kom ik zo nog op terug). Wanneer je gaat beginnen vanuit een bepaald gevoel of idee ben je veel gemotiveerder. En is de kans dat je blij wordt van wat je maakt ook groter. Maar hoe kun jij er nu voor zorgen dat je in een fijne flow terecht komt?

Verzamel!

Mijn tip om te beginnen is altijd: Maak een inspiratieboekje. Ga om je heen kijken, blader in tijdschriften, kranten, haal er dingen uit die je mooi vind,  welke kunst spreekt je aan, plak er gedroogde planten in, voeg quotes toe die je aanspreken, maak schetsjes, enz.  Verzamel hierin allemaal dingen die jij mooi vind, of bijzonder, of apart, of je om een andere reden aanspreken. Al deze dingen ga je verzamelen in een boekje of map. Zo krijg je een mooi overzicht van dingen die jou aanspreken. En waar jij dus waarschijnlijk geïnspireerd door bent geraakt.  

Dit kun jij dan heel goed gaan gebruiken op het moment dat je zelf de behoefte voelt om weer iets te gaan creëren.

Daarnaast zijn er eigenlijk altijd wel onderwerpen te vinden in je eigen omgeving. Denk eens aan alledaagse voorwerpen, je omgeving, dieren, mensen etc. Dit zijn al eindeloos veel onderwerpen die je kunt gebruiken om te tekenen. Maar als je het lastig vind om daarin te ontdekken wat voor jou een geschikt onderwerp kan zijn om te tekenen kun je jezelf een aantal vragen stellen. Bijvoorbeeld:

  • Van welk onderwerp wordt jij blij? (iets natekenen, dieren, landschappen, voorwerpen etc.)
  • Welke tekenstijl spreekt jou het meeste aan? (realistisch, abstract, spontaan etc.)
  • Welke tekenstijl past bij jou? (vlotte schets of juist supergedetailleerd?)
  • Wat voor tekening zou jij het allerliefst maken? (wat als je alles zou kunnen, wat maakte je dan)
  • Met wat voor materiaal werk je het liefst? (pen, potlood, kleurpotlood)
  • Wat voor gevoel geeft dit jou?

Schrijf dit eens voor jezelf op. Waarschijnlijk krijg je hierna een steeds duidelijk idee van wat je eigenlijk zou willen gaan doen!

Go with the flow

Nu kan het ook zo zijn dat je juist niet vanuit een beeld in je hoofd iets wilt gaan maken. Dat je juist wél zomaar wat gaat doen en je van daaruit inspiratie (hoopt) te krijgen. Dat is natuurlijk helemaal oké. Dan ben je minder gefocust op een eindresultaat, maar werk je meer vanuit je gevoel. Dat geeft weer meer vrijheid om dingen te laten ontstaan. Experimenteren kan daarbij ook heel inspirerend werken! Sommige ‘probeersels’ zijn ook leuk om weer toe te voegen aan je inspiratieboekje.

Welke manier voor jou werkt is afhankelijk van je persoonlijkheid en de doelen die jij hebt met het tekenen. Wat wil je bereiken en welk gevoel wil je daarbij ervaren. Probeer open te staan voor alles om je heen, laat je verwonderen door dingen die je tegenkomt. En je zult merken dat jouw inspiratie uiteindelijk zit in die dingen die jou aanspreken of raken.

Veel succes!

Friends

pentekening – inkt op papier en ecoline 2019 – A3 formaat

Living Colours

olieverf op doek – 110 x 100 cm. 2018

Bender

Illustratie uit het boek Bender – verkrijgbaar via KNNV Uitgeverij

Pentekening – Mijmering

 

Pentekening 50x70 cm.

Pentekening 50×70 cm.

Tekenaar

Tekenaar - olieverf op doek - 100 x 120 cm.

Tekenaar – olieverf op doek – 100 x 120 cm.  verkocht

Dive

Dive - olieverf op doek - 100 x 120 cm. (2014)

Dive – olieverf op doek – 100 x 120 cm. (2014)

Seahorse*

pentekening 40 x 60 cm.

pentekening 40 x 60 cm. verkocht